Saturday, May 25, 2013

persiapan baby ♥

tinggal seminggu ++ je lagi due date aku nih..
alahai... siyes ketaq lutut... dupdapdupdap -.-'
sebenarnya tak buat ape pun lagi.
misi dah pesan seawal 7 bulan lagi. bahawasanya sudah bersiap sedia dgn barang baby.
mana la taw kan emergency tetiba nak terberanak... huhuhu
tapi,,,
aku tak prepare pun lagi...hewhew ~~

tu misi pesan suruh prepare barang barang yg nak di bawa ke hospital nanti.
siap siap masuk dalam keta..
dah last minit cam ni baru nak kalut. gelabah ayam. haha
takpe sekarang kan senang jer. GOOGLE.....
jumpe ape yg kite perlu bawa then check list...
oh... rupanya banyak lagi yg tak siap... but 80% okeh lah...

antara senarai barang baby :

  • pakaian 4 pasang    - siap
  • pampers 10 keping   - siap ( cukup kot takkan nak bawak 1 pek )
  • selimut bertopi        - siap
  • tuala                       - siap
  • tisu basah               - siap
  • stokin/ sarung tangan baby 4 pasang - baru letak 2 pasang
  • barut 5 helai           - baru letak 3 helai
  • topi                        - siap
  • mandian baby         - siap (bawa yg travel pek tu je)
  • minyak                   - tak beli lagi 
  • bantal kecik            - siap 



 barang ibu :

  • buku merah             - ada dalam handbeg
  • I/C                          - dalam handbeg
  • handphone              - dalam handbeg (nyawa kot h/p tu) hehe
  • baju ibu 3 helai        - tak siap lagi ( cari baju yg berbutang senang nt nk menyusu )
  • stokin 3 pasang       - baru beli 2 pasang...cukup la tu
  • kain batik 2 helai     - letak kain sarung jer (skirt panjang) senang kot nak pakai nt + kain batik selai
  • seluar dalam            - siap (beli yang pakai buang je )
  • baju dalam              - tak siap
  • peralatan mandi       - tak siap lagi
  • tuala mandi              - pun belum siapkan
  • tudung 2 helai          - tak letak lagi (cari yg senang pakai je nanti )
  • maternity pad          - siap (beli yang kotex biasa je overnight.. nk beli yang maternity leceh nk pakai )  hihi
  • selipar                     - tak siapkan lagi. 
  • minyak selusuh        - tak buat lagi 
  • minyak angin           - belum letak
  • thermos                  - siap ( baru beli tadi ) hehe
  • beg plastik 2           - tak siap lagi (bubuh baju kotor nanti )
  • sweater                  - tak siap ( mana ntah sweater aku... belum cari lagi )
  • sikat                       - tak siap lagi (jgn sampai terlupa kang jadi mak lampir sepital) haha


lain lain keperluan :

air mineral
air kotak (susu/soya/coklat)
nestum or milo 3in1
biskut / roti ( kot2 lapar tengah malam )
charger handphone
camera (senang nk snap picture ) hihihi

keperluan berpantang

tungku
bengkung ( tak beli lagi ni.... nak pakai utk mak... alahai panjang sangat)
jamu ( tak beli lagi... tak taw nak makan jamu yg mana )
tuam bayi




notakaki : semoga di permudahkan urusanku nt YA ALLAH.. amin







1 comment:

  1. https://m.facebook.com/?_rdr#!/RompersBajuBaby?refid=13
    rompers carters 1 set ada 5 helai = rm 26

    ReplyDelete

budak baik mari sini komen..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...